Medicatiereview

Afspraak voor een MEDICATIEREVIEW

Voor wie is dit spreekuur?
Bent u 65 jaar of ouder en slikt u dagelijks vijf (of meer) verschillende medicijnen voor verschillende aandoeningen? Dan is het belangrijk om tenminste een keer per jaar samen uw medicijngebruik te bespreken met een medewerker van de huisartsenpraktijk of van de apotheek.

Er zijn verschillende redenen om uw medicijngebruik te bespreken:

  • Wanneer u veel medicijnen gebruikt, kijkt uw huisarts of apotheker regelmatig of ze goed werken en goed samengaan.
    Soms kunnen medicijnen of zelfzorgmiddelen elkaar tegenwerken of te veel versterken. Dan moet de dosis of het soort medicijn worden aangepast.
  • Op oudere leeftijd kunnen uw nieren minder goed gaan werken. Het kan zijn dat u bepaalde medicijnen dan moet minderen.
  • Naarmate u ouder wordt, wordt uw lichaam gevoeliger. U heeft daardoor meer kans op klachten en bijwerkingen.
    Uw huisarts of apotheker wil weten hoe u zich voelt bij gebruik van de medicijnen.
  • Het is lastig om veel verschillende medicijnen te moeten slikken. Vorm, kleur en verpakking veranderen regelmatig. Als het lastig is of gewoon niet lukt, kijkt de huisarts of apotheker of het eenvoudiger kan.
  • Als u vragen of wensen heeft of als er problemen zijn met de medicijnen, is het belangrijk dat u dat vertelt aan uw huisarts of apotheker. Dan kijken zij wat ze daaraan kunnen doen.

Hoe komt een Persoonlijk Medicijn Plan tot stand?
U spreekt uw apotheker tijdens het apothekersspreekuur in uw eigen huisartsenpraktijk. Tijdens dit gesprek van 30 minuten bespreekt uw apotheker met u uw medicijnen en het gebruik ervan. Denk hierbij aan gewenste werking, bijwerkingen en gebruiksgemak. Maar denk ook aan het gebruik van zelf gekochte medicijnen en of u wel eens een medicijn vergeet. Daarnaast heeft u tijd om zelf vragen te stellen over de geneesmiddelen die u gebruikt. Vertel gerust wat u voelt of denkt. Voorbeelden van vragen, wensen of problemen die u kunt bespreken zijn: “Slik ik niet te veel?”, “Mijn bloeddruk is goed, kan ik stoppen met de pillen?” of “Als ik de deur uit ga, neem ik mijn plaspillen niet. Kan dat?”

Na dit gesprek bespreken de huisarts en apotheker samen uw medicijngebruik en uw ervaringen daarmee. Als dat nodig is, neemt uw huisarts contact op met uw specialist. Uit dit overleg volgt een Persoonlijk Medicijn Plan om uw medicijngebruik zo optimaal mogelijk op uw persoonlijke situatie af te stemmen.

Zijn er kosten verbonden aan een Persoonlijk Medicijn Plan?
Deze service wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar. De begeleiding door de huisarts kost u niets. Bij sommige zorgverzekeraars valt de begeleiding door de apotheker onder uw eigen risico. Veelal is uw eigen risico al gebruikt doordat u meerdere aandoeningen heeft waarvoor u meerdere controles en medicatie voor nodig heeft.